Odjel za lingvistiku
Informacije

Najava događanja

Poziv na Lingvističku sridu 3. 5. 2023.: "On the validity of elicited data on Sign Language", dr. sc. Carlo Geraci - 19. travnja 2023.

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

u srijedu, 3. svibnja 2023. godine u 14.00 sati, dr. sc. Carlo Geraci (Institut C.N.R.S. Nicod/Department of Cognitive Science, École Normale Supérieure, Pariz) održat će predavanje na engleskom jeziku s naslovom "On the validity of elicited data on Sign Language" u sklopu Lingvističke sride, serije javnih predavanja o jezikoslovnim temama u organizaciji Odjela za lingvistiku. Predavanje će se održati u učionici 1.3 u sveučilišnoj zgradi na Relji, Trg kneza Višeslava 9, Sveučilište u Zadru, Zadar, I. kat.

Predavanje će se održati u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku (HDPL), a postoji i mogućnost praćenja predavanja online putem aplikacije Zoom, preko sljedeće poveznice:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84423013404?pwd=TS80dVZoY1ZZU0lKa1pFN2Y5REZoUT09

Meeting ID: 844 2301 3404
Passcode: 013441

Lijepo molimo da se za praćenje predavanja registrirate pod vlastitim imenom i prezimenom.

Srdačno Vas pozivamo da sudjelujete u ovom događanju!

S poštovanjem,

Odjel za lingvistiku

Zadarska lingvistička srida

 

Obavijesti za studente

Novi preddiplomski studij Odjela za lingvistiku

Novi preddiplomski studij Odjela za lingvistiku

Na Odjelu za lingvistiku Sveučilišta u Zadru od ak. god. 2018./2019. počinje se izvoditi novi preddiplomski dvopredmetni studij pod nazivom Language and Communication in a Multilingual Society/Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu.

Ovaj sveučilišni studij namijenjen je svima zainteresiranima za interdisciplinarno proučavanje jezika i komunikacije. Radi se o prvom studiju u Hrvatskoj usmjerenom na pripremu studenata za proučavanje i analizu jezika i komunikacije u suvremenim višejezičnim kontekstima s posebnim naglaskom na stjecanju praktičnih znanja i vještina primjenjivih u interdisciplinarnim radnim okruženjima. Budući da se svakodnevno povećavaju opseg i složenost komunikacije između različitih kultura, povećava se i potreba za stručnjacima za analizu raznolikosti jezika i višejezičnosti. Uvođenjem ovog studija nastoje se i otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje studenata jezika u interdisciplinarnim područjima rada kao što su računalne jezične tehnologije, digitalna komunikacija u međunarodnim kontekstima i podučavanje jezika te time osigurati dodatne mogućnosti za uspješnu prisutnost diplomanata na tržištu rada.

Studij će se izvoditi gotovo u cijelosti na engleskom jeziku, a studenti će učiti i dodatna dva strana jezika, od kojih jedan neindoeuropski (npr. japanski ili kineski). Po svom je sadržaju i strukturi ovaj studij inovativan i jedinstven u Hrvatskoj. Po završetku studija stječe se akademska titula sveučilišni prvostupnik/ca lingvistike (univ. bacc. ling.) te ga je moguće nastaviti upisom diplomskoga dvopredmetnog ili jednopredmetnog studija Lingvistike nakon kojega se stječe naziv magistra/e lingvistike.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za upis na studij putem portala www.postani-student.hr pod nazivom studija Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu. Na ovom su portalu dostupne i informacije o upisima.

Detaljne informacije o tijeku studija i mogućnostima zapošljavanja mogu se naći na plakatu/letku Odjela za lingvistiku (http://www.unizd.hr/Portals/32/docs/HR_verzija_2018.pdf), na mrežnim stranicama preddiplomskog studija (https://lcmsba.wordpress.com/), kao i na mrežnim stranicama Odjela (http://www.unizd.hr/lingvistika).

Za sve upite molimo da nam se obratite putem e-mail adrese lingvistika@unizd.hr i broja telefona +38523200837, a stojimo na raspolaganju i u našim uredima na adresi Trg kneza Višeslava 9 u Zadru.
Pročitaj više
Novi preddiplomski studij Odjela za lingvistiku
Novi preddiplomski studij "Language and communication in a multilingual society"

Novi preddiplomski studij "Language and communication in a multilingual society"

Najavljujemo pokretanje novoga dvopredmetnog preddiplomskog studija naziva "Language and communication in a multilingual society" (Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu) koji će se izvoditi na engleskom jeziku. Ovakav program je vrlo inovativan i jedinstven u Hrvatskoj, a postoje slični programi na uglednim sveučilištima diljem Europe. Tijekom ovoga studija studenti će steći znanja u području proučavanja i analize jezika i komunikacije u suvremenim višejezičnim kontekstima, a posebna pozornost će se pokloniti primjeni stečenog znanja u poslovnim i interdisciplinarnim kontekstima. Osim usvajanja vještina usmenog i pismenog izražavanja na hrvatskom i engleskom jeziku studenti će tijekom cijeloga studija učiti jedan dodatni strani jezik. Završetkom studija studenti stječu naziv sveučilišnog/e prvostupnika/ice lingvistike. Upis prve generacije studenata se planira u jesen 2018. godine. Detaljnije informacije o studiju možete pronaći na https://lcmsba.wordpress.com/.
Pročitaj više
Novi preddiplomski studij "Language and communication in a multilingual society"
Radionica "Sketch Engine"

Radionica "Sketch Engine"

Poštovani kolege, poštovane kolegice,
Odjel za lingvistiku/Zadarska lingvistička srida u suradnji s Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku (HDPL) organizira radionicu koja će sudionike (doktorande, poslijedoktorande i iskusnije znanstvenike) uvesti u rad sa softverskim alatom Sketch Engine. Opis ovoga alata za rad s korpusima nalazi se na mrežnim stranicama https://www.sketchengine.eu/.
Radionica će se održati u srijedu, 20 6. 2018., od 16 - 18 sati u učionici 1.4 u sveučilišnoj zgradi na Relji (Trg kneza Višeselava 9, 23000 Zadar).
Radionicu će voditi doc. dr. sc. Larisa Grčić Simeunović s Odjela za francuske i iberoromanske studije koja je koordinatorica za Sketch Engine na zadarskom Sveučilištu.
Molimo da se za ovu radionicu prijavite do 15.6.2018. putem emaila (na adresu mkresic@unizd.hr).
Potrebno je u emailu navesti ime, prezime i matični Odjel/instituciju. S obzirom na ograničen broj mjesta prednost će se dati onima koji se prvi prijave.
Srdačan pozdrav,
Odjel za lingvistiku
Zadarska lingvistička srida
Pročitaj više
Radionica "Sketch Engine"
Poziv na predavanje: dr. sc. Francesca Franzon (SISSA, Trieste): "The cognitive antecedents of linguistic (un)countability"

Poziv na predavanje: dr. sc. Francesca Franzon (SISSA, Trieste): "The cognitive antecedents of linguistic (un)countability"

U srijedu, 23. svibnja 2018. godine, u 16 sati dr. sc. Francesca Franzon (SISSA, Trieste) održat će predavanje na engleskom jeziku pod naslovom "The cognitive antecedents of linguistic (un)countability" u sklopu Lingvističke sride, serije javnih predavanja o jezikoslovnim temama u organizaciji Odjela za lingvistiku. Predavanje će se održati u dvorani za poslijediplomske studije u rektoratu Sveučilišta u Zadru (ulica Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar).

Veselimo se Vašem dolasku!

Odjel za lingvistiku

Zadarska lingvistička srida
Pročitaj više
Poziv na predavanje: dr. sc. Francesca Franzon (SISSA, Trieste): "The cognitive antecedents of linguistic (un)countability"
Poziv na predavanja prof. dr. sc. Loren A. Billings (International University of Central Asia)

Poziv na predavanja prof. dr. sc. Loren A. Billings (International University of Central Asia)


Odjel za kroatistiku i slavistiku i Odjel za lingvistiku srdačno vas pozivaju na dva predavanja gostujućeg predavača prof. dr. sc. Lorena A. Billingsa (International University of Central Asia), koji će na Sveučilištu u Zadru održati dva predavanja na engleskom jeziku pod naslovom "Failure to undergo wh fronting in order to avoid overt ‘who who’ or ‘what what’ sequences" i "Clitics: A problem for linguistic theory". Prvo će se pedavanje održati u utorak, 8. svibnja, u 18 sati u dvorani 241 na Starom kampusu, a drugo u srijedu, 9. svibnja s početkom u 16 sati u okviru Zadarske lingvističke sride. 

Raspored:

"Failure to undergo wh fronting in order to avoid overt ‘who who’ or ‘what what’ sequences", utorak, 8. 5. 2018. u 18 sati u dvorani 241 (Stari kampus)
"Clitics: A problem for linguistic theory", srijeda, 9. 5. 2018. u 16 sati u Dvorani za poslijediplomske studije (Rektorat)
Pročitaj više
Poziv na predavanja prof. dr. sc. Loren A. Billings (International University of Central Asia)
Obilježavanje dana litavskog jezika

Obilježavanje dana litavskog jezika

Poštovani kolege, poštovane kolegice,

u srijedu, 25. travnja 2018. godine, u 14:30 sati u dvorani za poslijediplomske studije u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (ulica Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar) održat će se

Dan litavskog jezika / Lingvistička srida posvećena litavskome jeziku

Cilj susreta je upoznati studente i sve zainteresirane s litavskim, malim europskim jezikom iznimno važnim za razumijevanje pretpovijesti svih slavenskih jezika.
U prvom dijelu izlaganja predstavit će se Republika Litva i litavski jezik iz povijesne i sociolingvističke perspektive uz osnovni društveni i politički kontekst. Nakon toga govorit će se o najvažnijim jezičnim obilježjima litavskoga jezika i njegovoj važnosti za poredbenopovijesna istraživanja, posebno za rekonstrukciju praslavenskoga jezika te slavensku, a samim time i hrvatsku etimologiju. Susret se održava u suradnji s Uredom Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu povodom stote obljetnice uspostave državnosti Republike Litve.

Izlagači su:

Pavao Krmpotić. Diplomirao opću lingvistiku, kroatistiku i zapadnu slavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija u više navrata boravio u Vilniusu (Litva) i Rigi (Latvija) učeći litavski i latvijski jezik. Suradnik na prvom svesku Etimološkog rječnika hrvatskoga jezika (2016.). Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci i radi kao asistent na projektu Općeslavenski lingvistički atlas akademika Ranka Matasovića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Renata Pelenokaitė. Završila je preddiplomski studij litavske filologije i hrvatskoga jezika na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu (Litva). Nakon toga dolazi na diplomski studij na Filozofski fakultet u Zagrebu gdje diplomira kroatistiku. Tijekom preddiplomskoga studija u više navrata boravila je u Zagrebu, a zimski semestar a.g. 2009./2010. studira na Odsjeku za kroatistiku i slavistiku Filozofskog fakulteta u Pečuhu (Mađarska) u sklopu programa Erasmus. Od sredine 2013. radi kao pomoćnica voditelja Ureda veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu.

Veselimo se Vašem dolasku!

Uz srdačne pozdrave,

Odjel za lingvistiku

Zadarska lingvistička srida
Pročitaj više
Obilježavanje dana litavskog jezika
Otkazana Lingvistička srida, 4. travnja 2018.

Otkazana Lingvistička srida, 4. travnja 2018.

Poštovani kolege, poštovane kolegice,

žao nam je što vas moramo obavijestiti da se zbog bolesti predavačice mora otkazati Lingvistička srida najavljena za danas, 4. travnja 2018. godine u 15:30 sati.
Naknadno ćemo vas obavijestiti o eventualnom novom terminu za predavanje dr. sc. Nataše Šprljan (Centar za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru) pod naslovom "Čakavska i štokavska obilježja govora zadarske okolice".

Odjel za lingvistiku

Zadarska lingvistička srida
Pročitaj više
Otkazana Lingvistička srida, 4. travnja 2018.
Poziv na lingvističku sridu: dr. sc. Nataša Šprljan, Čakavska i štokavska obilježja govora zadarske okolice

Poziv na lingvističku sridu: dr. sc. Nataša Šprljan, Čakavska i štokavska obilježja govora zadarske okolice

U srijedu, 4. travnja 2018. godine, u 15:30 sati dr. sc. Nataša Šprljan (Centar za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru) održat će predavanje pod naslovom "Čakavska i štokavska obilježja govora zadarske okolice?" u sklopu Lingvističke sride, serije javnih predavanja o jezikoslovnim temama u organizaciji Odjela za lingvistiku. Predavanje će se održati u dvorani za poslijediplomske studije u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (Ulica Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar). Veselimo se Vašem dolasku!

Sažetak
Pročitaj više
Poziv na lingvističku sridu: dr. sc. Nataša Šprljan, Čakavska i štokavska obilježja govora zadarske okolice
Poziv na predavanje akademika prof. dr. sc. Ranka Matasovića: "Čemu služi lingvistika?"

Poziv na predavanje akademika prof. dr. sc. Ranka Matasovića: "Čemu služi lingvistika?"

Srdačno ste pozvani na predavanje akademika prof. dr. sc. Ranka Matasovića (Odsjek za lingvistiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) pod naslovom "Čemu služi lingvistika?" koje će se održati u sklopu obilježavanja obljetnice Odjela za lingvistiku. Predavanje će se održati u srijedu, 21. ožujka 2018. godine, u 17 sati u Svečanoj dvorani u glavnoj zgradi Sveučilišta u Zadru. 
Pročitaj više
Poziv na predavanje akademika prof. dr. sc. Ranka Matasovića: "Čemu služi lingvistika?"
First567810121314Last